Руски и српски народ уједињују православна вера, као и заједнички проливена крв за слободу, поручио је патријарх српски Иринеј у разговору са патријархом московским и све Русије Кирилом.

 

susret-patrjarha-irinej-kiril-moskva

 

Како је пренела Телевизија Храм, патријарх Иринеј стигао је у Москву на прославу 70. рођендана патријарха Кирила.

 

Патријарх Иринеј је, у разговору, рекао је да је уверен да су активности патријарха московског и све Русије од великог значаја не само за Руску Цркву, већ за сав православни свет.

 

Патријарх Кирил је истакао да се од последњег њиховог сусрета много тога догодило.

 

»Живот иде веома брзо, и самим тим настају нови проблеми у Православној цркви па тако и у животу наших цркава. Због тога, сваки наш сусрет је добра прилика за братски разговор о томе», рекао је патријарх Кирил који је истакао је братску природу односа између руских и српских цркава.

 

Истакао је да две цркве представљају једну велику словенску заједницу, заједницу културе, језика…

 

»Нека нам господ помогне да наставимо да чувамо наше јединство», поручио је патријарх Кирил.

 

Указао је да током историје никада није било непријатељства између два народа, да смо се увек заједнички борили са онима који су се борили против нас, а да је понекад та борба била веома тешка јер су патили и српски и руски народ.

 

»Међутим, веза и дубоко пријатељство између наша два народа кроз историју живи и данас. Радујемо се чињеници да и данас Русија и Србија одржавају добре односе, упркос тешким условима који постоје у Европи у овом тренутку», закључио је патријарх Кирил.

 

 

РТС

Тагови: ;