Британски дневни лист The Guardian је објавио да се у САД, са победом Доналда Трампа, са великим неофашистичким треском завршила епоха неолиберализма.

 

151208124928_trump_624x351_reuters_nocredit

 

Аутор текста Корнел Вест пише да новоизабрани Председник САД има нарцисоидне и фашистичке склоности и да је његова победа очајнички крик бирача који су се уморили од неолибералног поретка и теже да се врате у велику прошлост о којој маштају.

 

По његовом мишљењу, бели припадници америчке радничке и средње класе су у бесу и разочарењу одбацили игнорантство неолибералних политичара и сујетну умишљеност америчких елита, а да је Демократска партија показала неспособност да схвати сиромашење америчких радника и да је то породило мржњом испуњени популизам и протекционизам који могу дотући остатке америчке демократије.

 

„САД очекује будућност која плаши јер у данашњим САД главни разломи прате унутрашње расне, гендерне, етничке и религиозне границе. Уосталом, треба рећи истину да су амерички неолиберали 40 година живели у свом свету, не примећујући патњу сиротиње и радничке класе, јер су били опседнути својим благостањем. Трампа је на власт довела неолиберална политика Клинтонових и Обаме јер нису ни хтели да виде страдања најрањивијих слојева грађана САД“, пише Вест.

 

„Уместо очувања статуса кво, за шта су се определили Хилари Клинтон и Обама, требало је дозволити Бернију Сандерсу да помоћу прогресивног популизма надвлада естаблишмент Демократске партије. А он би лако победио Трампа и осујетио долазак неофашисте на власт“, закључује новинар.

 

Ката

Тагови: ; ;