У патријаршијској резиденцији Даниловског ставропигијалног манастира данас су се састали патријарх московски и све Русије Кирил и патријарх српски Иринеј.

Патријарх Кирил срдачно је поздравио патријарха Иринеја као и његову пратњу.

 

„Радујем се могућности да још једном можемо заједно предстојати престолу Божјем и, наравно, имати могућност општења, размене мишљења“, рекао је патријарх Кирил.

 

„Прошло је много времена од нашег последњег сусрета, живот се одвија веома брзо и отуда настају нови проблеми како по васељенско православље, тако и по живот наших Цркава“.

 

 

Патријарх московски и све Русије истакао је братски карактер односа руске и српске цркве.

 

„То су Цркве које обједињују словенско сродство, култура и језик. Нека нам Господ помогне да и надаље чувамо своје словенско јединство и заједнички радимо и на јединству свега православља“, рекао је његова светост патријарх Кирил.

 

 

Са своје стране српски патријарх посведочио је да руски и српски народ обједињује православна вера, а исто тако и заједнички проливена крв за слободу. Патријарх српски изразио је уверење да делатност руског патријарха има огромни значај не само за Руску цркву, него и за васељенско православље. Патријарх московски и све Русије захвалио се руском патријарху на лепим речима.

 

„Заиста, током свеколике историје међу нашим народима никада није било непријатељства, али је била заједничка борба са онима који су се борили с нама. Понекад би та борба узимала веома тешке облике: страдао је и руски и српски народ. И ми се радујемо томе што данас Русија и Србија одржавају добре односе, без обзира на сложене услове који постоје у Европи у данашње доба.“

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;