Република Српска подржава изворни Дејтонски споразум који је донео мир и који функционише две деценије, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик. Нагласио је да ће тражити да се свих 83 надлежности које су отете и пренесене на ниво БиХ доведу у склад са Дејтоном.

 

Милорад-Додик1

 

Додик је на конференцији за новинаре истакао да Српска подржава Дејтон са «становишта слова, а не духа тог споразума», као и да је зауставила експанзију и веома «канцерогено» ширење теорије о духу Дејтонског споразума, преноси РТРС.

 

«Успевамо вратити позицију поштовања слова Дејтонског споразума у БиХ и то ће бити наша политика и даље, имајући у виду да су високи представници, задужени да проводе слово Дејтона, кршили међународно право у више наврата и учинили кривична дела међународног карактера преносећи надлежности на ниво БиХ и кршећи права стечена Дејтонским споразумом», рекао је Додик.

 

 

Према његовим речима, Српска ће остати привржена томе да је формирање БиХ као конфедерално-федералне заједнице два ентитета и три конститутивна народа омогућило да та земља ступи у мировну фазу.

 

«Никада нећемо дозволити да разни међународни мешетари наметну причу о духу Дејтона која је коштала српски народ много. Наша политика подразумева да прво зауставимо те трансфере и онемогућимо злоупотребе Дејтонског споразума», рекао је Додик.

 

 

Он је навео да ће Српска тражити да се свих 83 надлежности које су отете и однесене на ниво БиХ доведу у склад са Дејтоном.

 

«Свако кршење Дејтона за нас је апсолутно неприхватљиво. Дошло је време да се на демократски начин све уреди. Дејтонски споразум је уредио да БиХ може само да се креће у складу са споразумом два ентитета, што мора бити уставни основ за свако рјешење. Све остало је неуставно, од суда, тужилаштва и много чега», рекао је Додик.

 

 

Како је рекао, неуставне ствари у БиХ одраз су насиља међународне заједнице и похлепе бошњачке политичке елите, која је била спремна да све учини да девастира Српску.

 

«То подразумијева да из Уставног суда оду стране судије», рекао је Додик додајући и много тога што ћемо покушати у наредном времену.

 

 

Председник Српске је рекао и да је Дејтонски споразум континуитет међународног субјективитета Републике Српске, која је у тај споразум унијела своју територију и ефикасну власт.

 

«Чињеницом да смо потписали све анексе тог споразума ми смо кључни фактор тог споразума», закључио је Додик.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ;