Русија је изазвала пометњу међу неким западним лидерима својом одлуком да пошаље групу носача авиона на сиријску обалу, али чешки генерал армије Петер Павел, председник Војног комитета НАТО-а, рекао је за „Монд“ да размештање не треба посматрати као „непријатељски“ потез, јер Москва не жели да каља своју репутацију на светској сцени.

 

kuznetsov, адмирал кузњецов

 

„Војни потенцијал Русије, као и војно присуство земље стално се повећава“, каже генерал Павел, позивајући да се „погледа иза“ тих догађаја.

 

„Русија жели да покаже да поседује војну моћ која се мора поштовати и која има спољнополитичку сврху — повратак на међународну сцену.“

 

Као резултат тога, распоређивање групе носача авиона, предвођене „Адмиралом Кузњецовом“, у источни Медитеран не треба посматрати као „непријатељску намеру“, сматра генерал Павел.

 

„То је приказ глобалног капацитета Русије и средство за спровођење аутономне операције када Москва буде сматрала да је потребно“, објашњава генерал.

 

 

Русија је послала носач-авиона „Адмирал Кузњецов“, ратну крстарицу „Петар Велики“, противподморничке разараче „Североморск“ и „Адмирал Кулаков“ и бродове за подршку у Средоземно море да одржавају војне вежбе и јачају способности. Група је стигла на своју дестинацију 8. новембра.

 

„Адмирал Кузњецов“ је 15. новембра учествовао у противтерористичкој операцији Русије у Сирији, покретањем великог напада на циљеве ДАЕШ-а и Нусра фронта, углавном складишта муниције и објекте за производњу оружја у сиријским провинцијама Идлибу и Хомсу.

 

„Не мислим да је спољна политика Русије у овом тренутку усмерена на уништавање имиџа конструктивног учесника на међународној сцени који Москва жели да прикаже. Уколико је Русија заинтересована да поново постане глобални играч, сваки чин агресије током овог прелазног периода био би препрека томе циљу“, истиче Павел.

 

 

Високи званичници НАТО-а били су углавном критични према Русији, оптужујући је да се наводно меша у унутрашње послове Украјине и да прети својим суседима на Балтику.

 

Москва је увек негирала те тврдње говорећи да су ширење Алијансе на истоку и њене иницијативе у близини руске границе штетни за регионалну и глобалну безбедност.

 

 

 

«Новости»

Тагови: ; ; ;