Извођењем представе «Укалупљивања — трагедија лоптања у Срба» Страхиње Маџеревића у режији Максима Милошевића, у Дрвенграду је почео први Јесењи позоришни фестивал. Оснивач Емир Кустурица каже да је желео да заокружи идеју да свако годишње доба, свака сезона, има свој фестивал.

 

kusturica-696x464

 

«Фестивали јесу заправо започињали у пролеће, пред лето, када су у прастарој Грчкој, у дане славе вина и бога Дионисија, жртвовали најлепшег младића да би лето било плодније», рекао је Кустурица после синоћњег отварања.

 

«Хуманистичко доба је стигло и дошло је практично време у коме се занат у уметности више не цени. Зашто? Зато што су се умногостручиле могућности, а све мање стручних људи се бави снимањем филмова, телевизијских серија и позориштем», каже редитељ, додајући да је веома важно да се млади људи охрабре да уче занат и оне изразе који су некада постојали.

 

«Рекао бих да је, у миксу између прошлости и садашњости или миксу идеје о опстанку уметности, врло важно да се отворе још две-три нове сцене које би после имале ехо који би, претпостављам, помогао управо тим људима» рекао је Кустурица.

 

Слоган Јесењег позоришног фестивала је «Дрво које живот значи», а Кустурица каже да је то пежоративни наслов за нешто што је много дубље.

 

«Дрво које живот значи, а које видимо свуда овде, је везано за стабло под које можемо сви да станемо или за дрво живота, што је посебна прича и мислим да је то добар слоган за почетак», објаснио је, додајући да је ово прва, експериментална година и изразио наду да ће идуће године све да се удвостручи, прошири и да ће имати озбиљан интернационални фестивал позоришта где се укрштају експериментални токови и веома класично позориште.

 

Дводневни фестивал је окупио седамдесетак студената из Србије и Републике Српске, а током дана је Зоран Цвијановић одржао радионицу, јавља Танјуг, а преноси Телеграф.

 

Ката

Тагови: ; ;