Руски радари који „виде“ кроз зидове ВИДЕО

Федерална служба војске националне гарде добиће јединствене преносиве радаре, који ће бити у могућности да лоцирају људе чак и кроз дебеле зидове. Ова високотехнолошка направа ће омогућити проналажење терориста не само у зградама већ и у подземним тунелима, каже за Спутњик Игор Ведењејев руководилац пројекта, главни инжењер руске компаније „Геотекс логис“.

0001radarr1_620x0

Нови радар ће омогућити већу ефикасност антитерористичке борбе коју спроводе руске специјалне службе. Ови уређаји ће моћи да нађу и лоцирају жива бића чак и ако се налазе иза вишеслојних грађевинских преграда или иза неколико зидова. Осим основног режима рада, предвиђен је и додатни помоћни прибор за скенирање тла и површине у потрази за минама и експлозивним направама.

 

„Ми правимо читаву серију радара, а овај РО-900 ће бити најмобилнији. Предвиђено је да може да га носи и њиме рукује појединац. Тежи око 800 грама, а његови таласи могу да продру кроз зид или преграду дебљине од 40 центиметара и да ’добаце‘ 11 метара“, објашњава Ведењејев и додаје да цена овог уређаја засад још није дефинисана.

 

Главни инжењер додаје и да се њихови апарати производе масовно и да за њих постоји велико интересовање из иностранства.

 

„Наравно, ми се не бавимо чудима, принцип простирања радарских таласа је свуда исти и познат је физичарима широм света, стога и научници у другим државама такође раде на уређајима овог типа. Знамо да постоје слични радари у САД, Великој Британији и Израелу. Наша предност је то што радар који ми производимо може да ’види‘ дубље“, каже Ведењејев.

 

Продаји радара ове фирме иде наруку и ценовна политика коју спроводе произвођачи. Осим тога, што се тиче руског тржишта, овај производ апсолутно може да замени било какав сличан из увоза.

Извор Спутник

Коментари: