Стејт департмент је током протекле године потрошио 585 милиона долара на «увођење демократије» у свету и за успостављање и наметање проамеричких режима и правила игре широм света.

 

У извештају америчке дипломатије се признаје да су толики били расходи за реализацију «стратешког циља №4 – заштиту фундаменталних интереса САД ширењем и јачањем демократије и људских права и јачања цивилног друштва», али се не открива за шта је тачно тај и толики новац потрошен.

 

45122_dolari01_f

 

Тај новац се третира као улагање у стратешку и дугорочну безбедност САД и сматра једним од кључних извора међународног утицај и моћи Америке.

 

Стејт департман за добијање „подршке“ поставља услове и за остварење својих циљева користи економске санкције и меша се у њихове унутрашње ствари. Фактички, то је заправо признање да САД купују лојалност опозиционих политичара и партија у другим земљама ради утицања на њихове унутрашње односе и процесе у америчком интересу.

 

„Често је тешко утврдити где је у томе линија разграничења између официјелних структура (ЦИА, НАТО, Стејт департман, Пентагон) и формално недржавних које се напајају државним новцем (NED, Freedom House, Радио Слободна Европа). Ово важи и за формално приватне организације које раде у истом циљу (Community of Democracies). Цела та структура може се иронично звати Деминтерном“, каже бивши сарадник Стејт департманта Џејмс Џатрас.

 

Ката

Тагови: ;