Руски тенкови Армата ће у будућности бити опремљени извиђачким беспилотним летелицама које ће скенирати бојно поље десетинама километара у пречнику. То ће омогућити посади да наводи ракете на циљ и пре него што га вид оком.

 

Дрон, по имену Птеродактил, је способан да проводи у ваздуху неограничено време с обзиром да добија електричну енергију из оклопног возила преко флексибилног кабла.

 

7adfa4a1974a94517217042d8d54351e

 

Он ће моћи да кружи око тенка у пречнику од 50-100 метара и да се диже на висину од неколико десетина метара. Опремљен је радаром и термографском камером.

 

«Тренутно трају експериментално-конструкторски радови, али већ следеће године ћемо предати производ Министарству одбране ради завршних испитивања. У овом тренутку радимо на смањењу масе беспилотне летелице и повећању њене носивости али је систем за повезивање, који је кључни елемент, већ прошао испитивања у лабораторији и у потпуности задовољава све задате карактеристике», рекао за Известија старији научни сарадник катедре за ваздухопловне робототехничке системе Виталиј Пољански.

 

«Идеја о извиђачком дрону којим се управља преко флексибилног кабла није нова. Први пут је такво решење примењено крајем 60их година у западнонемачком беспилотном експерименталном хеликоптеру Dornier Do-32K. Тренутно кабловски интерфејс користи изралески коптер Hovermast, али он није у склопу борбене машине», каже војни стручњак Олег Желтоношко, додајући да за сада не постоје системи који користе дронове у склопу борбених машина.

 

Ката

Тагови: ; ;