Неспремност новоизабраног председника САД Доналда Трампа да спречи руску трговину и развој односа са другим земљама може значити да ће све већи број источноевропских лидера почети да развијају сопствену стратегију односа са Москвом, пише британски Daily Mail.

 

istocna-evropa

 

Како наводи ово британско издање после више од 25 година од пада «гвоздене завесе» подршка политици Владимира Путина од стране источноевропских земаља се само повећава. Овај лист наводи да су двеисточноевропске земље већ започеле «игру» с Москвом- Бугарска и Молдавија.

 

У Бугарској, која је у ЕУ ушла тек 2007 године на председничким изборима је победио Румен Радиев који има позитиван однос према Москви, а у Молдавији Игор Додон, такође лојалан Русији. Према мишљењу аутора то се дешава из разлога што она «излази из зоне љубави према ЕУ».

 

Осим тога један број источноевропских земаља је страдао и од последица антируских санкција које су уведене после присаједињења Крима 2014 године.

 

«Земље попут Молдавије, Бугарске и Словачке су увек извозиле робу у Русију и за њихову економију су ове санкције постале изузетно штетне»- наводе аутори.

 

Међутим, директор истраживачког центра «Институт за источну Европе,» Александар Погорелски сматра да  лојалност нових лидера источноевропских земаља може бити привремена појава.

 

«Глобални проблем је у томе што су људи уморни од старих елита, а онај ко дође са новим идејама и трендовима, привукао је пажњу обичних људи. Сва ова осећања могу бити покушај да се привуче пажња бирача. Проруска осећања могу нестати чим новоизабрани лидери седу у своје фотеље»- рекао је Погорелски.

 

 

 

 

Тагови: ;