Бивши турски премијер сматра да је тренутна ситуација у сиријском граду Алепу као и она у Стаљинграду у Другом светском рату. Сматра да не би било толиког страдања људи да је НАТО био активан у Сирији.

 

davutoglu-su-24-rossiya-ssha

 

Ахмет Давутоглу рекао је у интервјуу за Ал Џазиру да би Босна и Херцеговина и «Косово» били као данашњи Алеп да није било интервенције НАТО-а.

 

«Да је НАТО био активан у Сирији, не бисмо имали овај проблем», оценио је Давутоглу.

 

 

Према његовим речима, режим сиријског председника Башара ел Асада жели «етнички да очисти Алеп» током процеса председничке транзиције у Сједињеним Америчким Државама.

 

«Људи из Алепа су хероји и желим им поручити као њихов брат — у Турској смо увек уз њих без обзира на њихову верску и етничку припадност», поручио је бивши турски премијер.

 

«Примили смо вест да је извршен удар на последњу болницу у Алепу — не само на последњу болницу, већ на последњу свест човечанства. Дужност Савета безбедности УН је да заустави овај масакр и подигне глас», истакао је Давутоглу.

 

«Позивам и Русију. Иако имамо различите политике…сви ми се треба да се сложимо о …хуманитарном приступу и кажњавању ратних злочина», додао је Давутоглу.

 

 

Давутоглу сматра да оно што се дешава у Алепу ратни злочин, поредећи је са ситуацијом «у Стаљинграду у Другом светском рату».

 

Давутоглу је рекао су дипломатски односи Турске и Русије врло добри и најавио сусрет премијера две држава у децембру, током којег ће у фокусу бити разговори о рату у Сирији.

 

Нагласио је да Турска није укључена у рат у Сирији због територијалних претензија, већ због борбе против терора и заштите грађана.

 

Давутоглу је подсетио да је Турска примила три милиона избеглица, али и истакао да се Турска према њима односи као према држављанима.

 

«Они су наши браћа и сестре», додао је бивши турски премијер.

 

 

Упитан о турском чланству у НАТО-у и путу ка ЕУ, Давутоглу је рекао да се турски приступ темељи на мултинационалној дипломатији. Та држава сматра однос са САД једнако важним као однос са Русијом, Кином или неком другом државом.

 

«НАТО је једина ефикасна безбедносна организација различитих нација. То не значи да сви имају исте ставове. Што се тиче чланства БиХ у НАТО-у, ми и неке земље смо били за, а друге против», навео је Давутоглу.

 

 

Говорећи о ЕУ, Давутоглу је рекао многе нације имају историјски афинитет према Турској и да је Турска део Европе. «Пет милиона Турака живи у ЕУ. Турска жели бити чланица Уније и чекамо готово пола века. У протеклим месецима нисмо видели подршку у борби против Радничке партије Курдистана и организације Фетулаха Гулена и зато тражимо већу подршку,» поручио је бивши турски премијер.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;