Навршава се 21 година од парафирања Дејтонског мировног споразума. Српска подржава изворни споразум који је донео мир и који функционише две деценије, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик, те нагласио да ће тражити да се свих 83 надлежности које су отете и пренесене на ниво БиХ доведу у складу са Дејтоном.

 

Дан пред обележавање 21 године од потписивања Дејтонског мировног споразума, председник Српске Милорад Додик подсећа да је овај споразум континуитет међународног субјективитета Републике Српске, која је у тај споразум унела своју територију и ефикасну власт.

 

«Успевамо вратити позицију поштовања слова Дејтонског споразума у БиХ и то ће бити наша политика и даље, имајући у виду да су високи представници, задужени да проводе слово Дејтона, кршили међународно право у више наврата и учинили кривична дела међународног карактера преносећи надлежности на ниво БиХ и кршећи права стечена Дејтонским споразумом», рекао је Додик.

 

Коментаришући то што му је лидер СДС-а, Вукота Говерадица, послао, па повукао позив на СДС-ово обележавање 21 године од Дејтона, Додик је оценио да је то веома недорасло. Поручује да СДС нема ништа са Дејтонским споразумом, јер је њега потписала Српска, а не та странка.

 

«Јесте СДС тада била у власти, али се зна и да су биле велике и тешке политичке расправе у оквиру те странке. Само су ауторитет који је тада имао Радован Караџић и који је имала Србија омогућили да Дејтонски споразум преживи од СДС-а», рекао је Додик.

 

Галама коју последње време прави СДС говори о њиховој политичкој недораслости, изгубљености и задржавању на темама које су драматично поражене на локалним изборима, каже Додик и додаје да природно да у СДС-у желе да тај пораз забораве, мислећи да се све променило ако су изабрали Вукоту Говедарицу за председника странке.

 

«Само такав председник нама може допринети да смо незаобилазни и једини који смо исправни овде. Он то феноменално ради и позивам га да настави тим путем». Додик је додао да је Говедарица «одличан избор» који ће показати како «неспособан, недоречен и неизграђен политичар може да помогне другима, а не својој партији».

 

Додик закључује да је Српска кључни фактор Дејтонског споразума чињеницом да смо потписали све анексе, а да су све неуставне ствари у БиХ одраз насиља међународне заједнице и похлепе бошњачке политичке елите.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;