Хрватска ће, преко своје нове владе, појачати напоре да им се врати школски брод, познати једрењак «Јадран». Брод који припада Морнарици Војске Црне Горе, у време распада СФРЈ 1991. године налазио се на великом ремонту у тиватском «Арсеналу». Потом је остао у Црној Гори. База «Јадрана» је иначе била ратна лука Лора у Сплиту.

 

sv-jadran_620x0

 

Једрењак «Јадран» је био једини брод тадашње морнарице СФРЈ, који је наслеђен од Краљевине Југославије. Изграђен је у Немачкој 1933. године и Тиват је био његова прва лука у Краљевини Југославији.

 

«Јадран» већ годинама служи за обуку будућих помораца Војске Црне Горе. Морнарица ВЦГ управо ових дана завршава генерални ремонт једрењака, што представља посао «тежак» 1,5 милиона евра.

 

Како истичу хрватски медији, премијер Андреј Пленковић је у Сплиту ових дана разговарао с надлежнима у војсци Хрватске о статусу «Јадрана» који, према његовим речима, треба да се врати Хрватској јер је то питање сукцесије војне имовине бивше СФРЈ.

 

Какав ће одговор бити из Црне Горе, и каква ће бити даља судбина овог школског брода који је био понос Морнарице СФРЈ, остаје да се види.

 

Хрватска је 1991. године преузела петнаестак ратних и помоћних бродова и једну подморницу која се затекла у Шибенику и Сплиту.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;