Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је у суботу да данашњем свету треба више, а не мање НАТО-а и поручила да ће бити прва особа која ће пожелети добродошлицу Србији ако уђе у НАТО. Китаровићева је додала да верује да ће се то и догодити и истакла да треба убрзати политику отворених врата према новим чланицама, пренела је Хина.

kolinda-grabar-kitarovic-1

«Црна Гора ће постати чланица за неколико месеци, али шта је са Македонијом? Контраверзе око имена не могу бити важније од сигурносне ситуације», рекла је Грабар-Китаровић.

 

Нагласила је и да сматра да ће новоизабрани амерички председник Доналд Трамп наставити сарадњу у Северноатлантском савезу.

 

«Верујем да ћемо у будућности пронаћи заједнички језик, али сам сагласна и с чињеницом да треба да испуњавамо наше обавезе, почевши од моје државе Хрватске», поручила је Грабар-Китаровић алудирајући на Трампове изјаве током председничке кампање којима је доводио у питање начела на којима почива НАТО и позвао савезнике да уложе више у тај пакт, преноси Хина.

 

Додала је и да је присуствовала последњем самиту НАТО-а у Варшави где је, како је рекла, увидела да је Хрватска једна од ретких држава која није повећала своја издвајања за одбрану.

 

«За мене ту није реч о трошковима, него о инвестицијама, те о испуњавању међународних обавеза», рекла је Грабар Китаровић.

 

Говорећи о «руској претњи», хрватска председница је рекла да ту земљу неће «уплашити милијарде долара инвестиција» у одбрану већ је потребна «солидарност» и «брзе и окретне реакције на руско деловање».

 

«Грешка коју смо направили с Кримом и Украјином је била у томе што смо били преспори у свом одговору», сматра Грабар Китаровићева.

 

Поручује да «Русија није смисао постојања, непријатељ или супарник НАТО-а», већ да са њом треба сарађивати.

Тагови: ; ; ;