Партије у Македонији које учествују на ванрендним парламентарним изборима 11. децембра потписале су Кодекс за фер и демократске изборе. Лидери и представници партија су се обавезали да ће поштовати све законе, правила и прописе који су релевантни за изборни процес и изборе, као и да неће вршити никакв притисак на запослене у државној и јавној администрацији и државним предузећима.

makedonija-2

Изборни кодекс је потписало пет коалиција и шест партија, које ће изаћи самостално на изборе, али су представници опозиционих партија одмах након тога чина изразили сумњу да ће се сви потписници држати оног што су потписали.

 

«Ја сам убеђен да ће избори бити регуларни. Да ли ће бити фер и демократски морате да питате власт, јер је она тај кривац који није омогућио грађанима претходних година да Македонија има фер и демократске изборе», рекао је лидер највеће опозиционе партије Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев.

 

Председник владајуће ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски је на потписивање каснио двадесетак минута, пропустио је свечаност, потписао кодекс и отишао не дајући изјаве медијима. Представници неких партија су такво његово понашање протумачили као непоштовање.

 

Кодекс је потписан на инцијативу Државне изборне комисије Македоније, а свечаности су присуствали и амбасадори САД, Велике Британије, Француске и Немачке и представнци ОЕБС-а, чија мисија надгледа изборни процес.

 

У Македонији сутра почиње предизборна кампања која ће трајати до петка 9. децембра у поноћ, када почиње предизборна тишина. Право гласа на изборима 11. децембра има 1.784.524 грађана.

 

На изборима у шест изборних јединица у Македонији бира се 120 посланика, док седма изборна јединица, за иностранство, даје до три посланика.

 

Очекује се да ће избори довести до решавања двоипогодишње политичке кризе, која је почела после избора 2014. када је највећа опозициона странка СДСМ оптужила владајућу коалицију, коју чине ВМРО-ДПМНЕ и Демократска унија за интеграцију која окупља етничке Албанце, за крађу избора и одбила да уђе у парламент.

 

 

РТС

Тагови: ;