После пораза у првом кругу унутарстраначког гласања Републиканаца, бивши француски председник Никола Саркози је рекао да намерава да напусти политику.

cxwbvnfxcaaw8un

Никола Саркози је  доживео прави дебакл у првом кругу унутарстраначког гласања Републиканаца за председничког кандидата на изборима који ће бити одржани на пролеће следеће године.

 

Према прелиминарним резултатима, Саркози, с 21 одсто гласова, није успео да уђе у други круг.

 

Као преноси новинска агенција РИА Новости, бивши лидер Француске је изјавио да ће од сада више времена посветити породичном животу, а мање политици.

 

«Желим да поручим мојој жени Карли и нашој  деци, да сам свестан кроз колико тестова су морали проћи , јер није лако живети са човеком који се са толико страсти  посвећује политици. Због тога, сада је за мене дошло време да пређем на живот у ком је више личних страсти, а мање политичких, «- рекао је Саркози.

 

Победник првог круга унутарстраначког гласања међу седам кандидата је, противно свим очекивањима, бивши Саркозијев премијер Франсоа Фијон, с 44 одсто, док је други био некадашњи председник владе и шеф дипломатије Ален Жипе, који је дуго словио као главни кандидат умерене деснице, с 28 одсто гласова. Њих двојица иду у други круг.

 

Саркози је, с 21 освојеним процентом, дао подршку Фијону који је направио пробој последњих дана, а кога карактеришу либерални став, али и жеља за мирењем с Русијом

Тагови: ; ; ;