Високи функционер Демократске уније за интеграције Артан Груби вечерас је говор на промоцији кандидата те албанске партије за ванредне парламентарне изборе у Македонији почео скандирањем Ослободилачкој војсци Косова.

makedonija-1

«‘УЧК’, ‘УЧК’… Двадесет хиљада гласова у овој Сали поздравља команданта Алија Ахметија узвикујући ‘УЧК’. Али Ахмети је данас то што је јуче био Хасан Приштина. ‘УЧК’ је Дебар, Кичево, Струга, Липково, Куманово, Тетово и Гостивар. ‘УЧК’ је Скопље. Децембар 11. је референдум за нашу будућност», рекао је Артан Груби, који је носилац изборне листе Демократске уније за интеграције (ДУИ) у Изборној јединици «Један», коју чини Скопље.

 

 

Како је истакао фунционер ДУИ, 11. децембра треба да се «прогласи победа против оних који шире гнев, страх и манипулације».

 

Представљање кадидатата ДУИ у дворани «Борис Трајковски», дан пред почетак изборне кампање, према локалним медијима, протекао је у обећавању економског благостања, порукама подршке евроатлантским интеграцијама Македоније и скандирању «УЧК».

 

Из највеће албанске партије у Македонији, која је последњих осам година у владајућој коалицији са македонском националном партијом ВМРО-ДПМНЕ, поручили су да је њен циљ да на предстојећим изборима премаши број од 153.000 гласова, колико је освојила на изборима 2014.

 

Лидер ДУИ Али Ахмети је истакао да је његова странка једина партија која Албанцима у Македонији «може да обезбеди просперитетну будућност».

 

Остали носиоци изборних листи су поручили да је ДУИ чувар албанског народа и да је дошло време да се Албанци у Македонији изборе за још већа права.

 

У Македонији сутра почиње предизборна кампања која ће трајати до петка, 9. децембра у поноћ, када почиње предизборна тишина.

 

На изборима учествује пет коалиција и шест партија. Право гласа на изборима 11. децембра има 1.784.524 грађана. На изборима у шест изборних јединица у Македонији бира се 120 посланика, док седма изборна јединица, за иностранство, даје до три посланика.

 

Очекује се да ће избори довести до разрешења двоипогодишње политичке кризе, која је почела после избора 2014. када је највећа опозициона странка, социјалдемократска СДСМ оптужила владајућу коалицију ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ за крађу избора, и одбила да уђе у парламент.

 

 

РТС

Тагови: ;