Због чега се онда Оливер Ивановић налази у притвору?

 

oliver-ivanovic, оливер ивановић

 

Бивши истражни судија Унмика Махмут Хаљими рекао је да на основу истраге вођене након рата против Оливера Ивановића није донета никаква формална одлука, нити је покренута истрага против њега да је починио ратне злочине током сукоба на Космету.

 

На додатном рочишту пред апелационим судом у Приштини Махмут Хаљими је рекао да није донето ниједно решење за покретање истраге против Оливера Ивановића.

 

Хаљими на захтев одбране Оливера Ивановића сведочи у другостепеном поступку.

 

Навео је да се истрага водила због убиства групе Албанаца у априлу у јужном делу Косовске Митровице и да је издао решење за њено покретање за злочине против седам особа, међу којима није био Оливер Ивановић. Један од Ивановићевих адвоката Љубомир Пантовић објаснио је на додатном рочишту да је одбрана у жалби на првостепену пресуду више пута постављала питање:

 

„Како је могуће да докази пре 16 година не буду довољни чак ни за покретање истраге против Ивановића, а да су сада довољни за покретање истраге, подизање оптужнице и изрицање вишегодишње казне затвора?“

 

 

Адвокат Небојша Влајић рекао је раније да су Ивановићеви браниоци истицали да се код оба кривична дела за која је Ивановић оптужен ради о „принципу пресуђене ствари“, јер је поступак вођен пре 16 година од стране Унмиковог суда.

 

Еулекс судије основног суда у Митровици су у првостепеном поступку осудиле Ивановића на девет година затвора због „ратног злочина“ од 14. априла 1999. године. Пошто је одбрана, потом, уложила жалбу, у току је поступак пред такозваним апелационим судом на Космету.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;