Након земљотреса јачине 7,3 јединица Рихтерове скале који је погодио  источну обалу Јапана, медији су објавили да је у нуклеарној електрани Фукушима, накратко, био заустављен рад сиестема за хлеђење, али ситуација убрзо нормализована.

cx0xgeoxaaaic2h

 Јапанска  компанија за електричну енергију»Тохоку» објавила је  да нема оштећења на нуклеарној централи «Онагава».

 

 

Власти у Јапану су, касније, објасниле да се систем за хлађење аутоматски зауставио после потреса из безбедносних разлога, али да су касније помоћне пумпе напуниле базене водом, па је процес несметано настављен.

 

Нуклерана електрана у којој је накратко дошло до прекида рада налази се недалеко од Фукупима Даићи електране, која је избачена из употребе после катастрофе 2011. године,

 

На телевизијским снимцима, начињеним непосредно после потреса, приказани су бродови како напуштају луке у префектури Фукушима и упућују се ка мору због опасности од цунамија.

 

Након снажног земљотреса који је погодио ту област у Јапану и покренуо цунами у марту 2011, дошло је до експлозија и отакања радиоактивног материјала. Тада је од земљотреса и цунамија око 16.000 људи погинуло, а око 2.500 се воде као нестали.

Извор Ројтерс

 

Тагови: ; ; ;