Један турски дипломата у Загребу сматра се несталим, а непозната је и судбина донедавног турског амбасадора у Хрватској Ахмета Туте и његове супруге Мине, пише загребачки «Национал».

 

загреб

 

«Брутална одмазда турског председника Реџепа Тајипа Ердогана након пропасти још не посве разјашњеног јунског пуча у Турској, имала је своју драматичну епизоду и у самом срцу хрватске метрополе», наводи лист Национал.

 

 

Позивајући се на два независна дипломатска извора, лист пише да се најмање један турски дипломата који је до лета био на функцији у Загребу сматра несталим.

 

Портал Индекс преноси да је један извор из дипломатских кругова за Национал рекао да су турске дипломате одвезли Ердоганови људи – у тајности и у црним врећама.

 

На најжешћем удару се нашао Бекир Алпула, донедавни турски аташе за културу у Загребу. Од хрватских власти се тражило да му се одузму дипломатске исправе и да се депортује у Турску, а он је од страних дипломата у Загребу тражио помоћ, преноси Индекс.

 

Несталим се сматра и Аyтуг Секер, донедавни турски војни изасланик у БиХ.

 

Национал пише и да је «непознато шта се заиста догодило с донедавним турским амбасадором Ахметом Тутом и његовом супругом Мине Тутом».

 

Након неуспелог пуча, већини земаља с којима Турска има дипломатске односе су послати спискови с именима турских дипломата које је Ердоган прогласио Гуленовим присталицама.

 

За све на списку је затражено да буду депортовани у Турску.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;