Власти Сједињених Америчких Држава изручиле су Босни и Херцеговини Азру Башић, осумњичену за злочине над жртвама српске националности почињене на подручју Дервенте током 1992. године.

azra-620x350

 

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је Азра Башић, држављанка Хрватске, данас на сарајевском аеродрому изручена правосуђу БиХ.

 

Башићева се терети да је од априла до јуна 1992. године на подручју Дервенте лично убила једног цивила и учествовала у «намерном наношењу снажног телесног и душевног бола и патње, као и мучењу већег броја цивила српске националности који су били заточени у Дому ЈНА у Дервенти».

 

Она је после рата напустила БиХ и емигрирала у Кентаки, у САД, после чега је заједничким радом правосуђа БиХ и америчких власти лоцирана, ухапшена и процесуирана због преваре, односно давања нетачних података америчким имиграционим властима о учешћу у рату у БиХ.

 

С обзиром да је на основу захтева правосуђа БиХ за њом расписана потерница, власти САД су провеле поступак њене екстрадиције и изручења правосуђу Босне и Херцеговине.

 

У саопштењу се истиче да Тужилаштво БиХ са партнерским агенцијама и институцијама широм света интензивно ради на проналаску, изручењу БиХ и процесуирању осумњичених за ратне злочине, који беже од правде и покушавају да се сакрију у иностранству.

 

«Тај процес ћемо наставити са циљем борбе да ратни злочини не остану некажњени», наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

 

Башићева је бивша је припадница 111. ријечке бригаде хрватске војске која је учествовала у Рату у Босни и Херцеговини 1992-1995. Оптужена је за мучења Срба у логорима за Србе, од Босанског Брода до Дервенте.

 

Због своје свирепости носила је називе «Крвава Азра» и «Азра — два ножа». Учествовала је у мучењу на десетине српских заробљеника, а у најмање три логора је била активна и то у периоду април — јул 1992. године.

 

Азра Башић је са мужем емигрирала у САД у градић Рочестер крајем 1990-их, где је крила свој идентитет. У САД је радила разне послове, после се и развела. Тамо је добила држављанство САД.

 

Први пут оптужена за ратне злочине 1993. године од Тужлаштва Републике Српске, према оптужници Окружног суда у Добоју, а 2004. је лоцирана од Интерпола у америчкој држави Кентаки. Октобра 2006. за њом је расписана и међународна потерница.

 

Тужилаштво БиХ је упутило захтев за изручење тек фебруара 2007. године. Америчке власти су тражиле додатне доказе осим оног што је послато. То је учињено априла 2010. године.

 

Марта 2011. године ухапсио је Еф-Би-Ај и предата окружном суду у Лексигтону. У кући где је ухапшена код породице Ломан нађена је већа количина оружја без дозволе. Јула 2012. амерички савезни суд је донео одлуку да не постоје препреке за њено изручење у БиХ.

 

РТС

Тагови: ; ; ;