Новоизабрани председник САД  Доналд Трамп, најавио је скоро повлачење САД из трговинског споразума о Транспацифичком партнерству (ТПП). Трамп је ово изјавио у говору посвећеном плановима за првих сто дана на власти.

 

cx03kqnuqaeffub

 

«Ускоро ћу издати саопштење о намери да се повучемо из Транспацифичког партнерства (ТТП) које представља потенцијалну катастрофу за нашу земљу», рекао је Трамп у видео снимку постављеном на његовој Фејсбук страници.

 

 

Трамп је рекао да ће уместо тога, САД почети са разматрањем коректних билатералних понуда. Према Трампу, то ће помоћи да се обнови индустрија у Америци.

 

Међу мерама које је најавио су и издавање наредбе о сечи владиних регулатива, истрага у Министарству рада о злоупотребама визних програма и укидање неких рестрикција у вези са производњом енергије, укључујући нафту из шкриљаца, гас и угаљ. Затим, прављење плана за борбу против кибернетичких напада и свих других напада, увођење 5-годишње забране бављења лобистичким пословима свима који напусте високи положај у државној служби.

 

Аналитичари и бројни коментатори на друштвеним мрежама истичу оно што Трaмп није споменуо међу својим првим потезима: градњу зида на граници с Мексиком и укидање Обамакера

 

ТТП  је споразум, који подразумева зону слободне трговине у азијско-пацифичком региону, и био је потписан у фебруару 2016. године од стране представника 12 земаља. Трамп је у више наврата критиковао ово партнерство.

 

 

Тагови: ; ; ;