Високи члан Европског парламента Ги Верхофстат упозорио је да «дружина аутократа» покушава да уништи Европску унију, а међу члановима те групе навео је председнике Русије и Турске и њиховог будућег америчког колегу Доналда Трампа, јавља АФП.

 

132998340-76189

 

«Чини ми се да смо све више окружени аутократама. Ту су Путин, Ердоган, а много ме забрињавају и именовања првих Трампових сарадника», рекао је Верхофстат, лидер Либералне групе и главни преговарач ЕП за Брегзит.

 

 

Бивши белгијски премијер је додао да «данас види како Руси, Американци и Турци мање-више заједно раде на европском тлу у циљу уништења европског модела».

 

Верхофстат је оптужио руског председника Владимира Путина да «отворено финансира» популистичке и евроскептичне странке, а турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да «узима на нишан» чланове турске опозиције у Европи, наводи француска агенција.

 

Такође, Верхофстат је Путина и Ердогана упоредио са новоизабраним председником САД, наводећи да главни Трампов стратег Стив Бенон планира да отвори нове канцеларије свог десничарског сајта Брајтбарт њуз у Француској и Немачкој како би «утицао на изборе».

 

Према његовим речима, та три лидера имају «заједничко гледиште да униште европски начин размишљања и вредности».

 

«Ми морамо да узвратимо, ово је кључни тренутак у историји ЕУ», закључио је Верхофстат, додавши да је поред преговора о иступању Британије из Уније, око ЕУ сада дружина аутократа уместо дружина пријатеља, те да је тренутак за изградњу истинске политичке, снажне и ефикасне Уније.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;