Нова руска интерконтинентална ракета Сармат, иако тек треба да се уведе у нуклеарном арсеналу Русије, већ увелико плаши Британце.

 

„Ракета RS-28 Sarmat има максималну брзину од 4,3 миље у секунди. Руси желе да она баш својом супербрзином надвлада све системе противракетне одбране. Владимир Путин је желео да има нуклеарну ракету која је у стању да за само 13 минута стигне до територије Велике Британије. Надзвучна брзина омогућава овој ракети да практично буде невидљива за амерички систем противракетне одбране у Европи “, пише The Daily Mail.

 

saramat

 

РУСИЈА: СТИЖЕ НОВА ТЕШКА БАЛИСТИЧКА РАКЕТА САРМАТ (ВИДЕО)

 

„Снимци које је Русија поставила на интернет просто застрашују. „Сармат“ може да носи 16 нуклеарних бојевих глава чија је укупна снага 40 мегатона, а то значи да је 2000 пута моћнија од бомбе бачене 1945 године на Хирошиму. Путин планира да надзвучним „Сарматом“ већ 2018 замени старе ракете SS-18 Satan. Путин се на ово одлучио после низа несугласица са Западом“, пише дописница The Daily Mail из Москве Либи Палмер.

 

„Надзвучна руска ракета значиће брзу смрт. Чак и са удаљених тачака, стигла би до Велике Британије за свега 23 минута. Путин је у производњу тешке надзвучне ракете уложио милијарде и то му је донело успех. Он досад није располагао ракетом великог домета која је могла да развија такву брзину “, пише The Sun.

 

„Русија је показала смртоносну ракету која је у стању да пробије систем противракетне одбране НАТО. Тој ракети је од Калињинграда до Лондона потребно само неколико минута. Њен призвођач не крије да је бомба бачена на Хирошиму у поређењу са Сарматом дечија играчка“, пише The Daily Express.

 

Ката

 

Тагови: ;