Вашингтон је, по свему судећи, одлучио да преузме контролу над ирачком престоницом «исламске државе» Мосулом и сиријским градом Раком пре краја мандата Барака Обаме.

 

maxresdefault

 

Бела кућа и Пентагон журе да би за ову победу био заслужан Обама, а не Велики Доналд, који је најавио да намерава да обједини војне напоре САД са Русијом ради заједничке борбе продив ИД. У том циљу су пребацили Прву пешадијску дивизију „Велика црвена јединица” (Big Red One) у Ирак. Задатак им је да учествују у ослобађању Мосула.

 

Ова дивизија је формирана 1917 године и отада је учестовала фактички у свим ратовима које су водиле САД. Има око 18 000 војника и официра. Поред пешадије, у њен састав улазе и две оклопне бригаде и по једна бригада артиљерије и борбених хеликоптера.

 

„Американци су се нашли пред избором. Или оставити ирачанима да ослобађање Мосула претворе у кланицу или да главну улогу доделе својим елитним јединицама. У сваком случају, биће обазриви јер су у бици за Фалуџу имали велике губитке. Веће него било којој другој бици у целом ирачком рату”, каже руски војни експерт Андреј Сушенцов.

 

Ката

Тагови: ; ; ;