Француска ће тражити резолуцију Савета безбедности УН да би се увеле санкције против сиријске Владе због употребе хемијског оружја. Шеф француског Министарства спољних послова Жан-Марк Ејро је рекао да Париз активно промовише усвајање такве резолуције, јавља Ројтерс.

 

zan-mark

 

Стални представник Француске у Савету безбедности УН Франсоа Делатр је већ тражио казну за оне који су одговорни за хемијске нападе у Сирији.

 

Заједничка мисија УН и Организације за забрану хемијског оружја је истражила употребу хемијских средстава за војне сврхе у Сирији и у недавном извештају су изнели да је Влада Сирије одговорна јер је користила отрован гас у провинцији Идлиб 16 марта 2015 године.

 

Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин је рекао да закључци Комисије не могу да служе као оптужница уколико нема довољно доказа. Наиме, стручњаци руског Министарства одбране су ове недеље потврдили да су хлор и бели фосфор користили терористи југозападно од Алепа. Како је навео портпарол Министарства Игор Конашенков, упркос томе што су понудили ОЗХО да заједно раде по овом питању, организација до сада није послала стручњаке у Алеп.

 

«Међутим, то не спречава поједине чланови ОЗХО да са дистанце пишу извештаје и да не признају чињенице о употреби хемијског оружја у Алепу против цивилног становништва», рекао је генерал.

 

Пресслужба ОЗХО се коначно огласила и најавила да је та организација спремна да преузме од Русије тестове о отровним материјама из Алепа, али само у Дамаску или Хагу.

 

Ката

Тагови: ; ;