Хрватска полиција ухапсила је јутрос Србина Жељка Вујашковића /61/ због наводно почињеног ратног злочина 90-тих година, саопштио је Информационо-документациони центар «Веритас

 

veritas-2

 

Вујашковић, родом из Вировитице, ухапшен је на граничном прелазу код Шида приликом уласка из Србије у Хрватску.

 

Хрватска полиција је о хапшењу обавестила Жељковог сина Предрага који живи у Немачкој, не наводећи зашто га конкретно терети, али су му рекли да ће у току дана бити пребачен у затвор у Пожегу, будући да је тамошњи Жупанијски суд 1995. године расписао потерницу за њим.

 

Међутим, истиче се у саопштењу «Веритаса», Вујашковић се не налази на списку Државног тужилаштва Републике Хрватске осумњичених, оптужених и осуђених пред хрватским правосуђем за ратне злочине са стањем на дан 31. март 2013. године.

 

Вујашковића не само да нема на том списку на коме је 1.577 имена, него га није било ни на претходним списковима које је Хрватска службено достављала Србији.

 

Према речима његових рођака, Жељко је подручје Вировитице напустио почетком 1992. године и настанио се у Илоку, где је до 1995. године радио у полицији Републике Српске Крајине и обављао функцију командира речне флотиле.

 

После тога је прешао у Србију и настанио се на подручју Смедерева.

 

Поседује држављанство Србије са чијим документима је путовао и у Русију и у више европских земаља и није имао никаквих проблема.

 

Јутрос је аутобусом кренуо у Хрватску с намером да у Товарнику регулише и хрватске папире са којима је планирао да отпутује у Немачку код сина и лакше се запосли.

 

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада је ухапшено 161 Србин, од којих су 54 изручена Хрватској.

 

До сада је против двадесеторице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору.

 

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске, наводи се у саопштењу.

 

РТРС

Тагови: ; ;