Скуп подршке акцијама Русије у Сирији одржан је у среду испред руске амбасаде у Лондону, преносе РИА Новости.

 

1481999126

 

Окупљени су носили транспаренте са речима подршке Руској Федерацији у борби против тероризма у Сирији.

 

«Скуп се одржава у знак подршке руској војној акцији у Сирији. Ми изјављујемо да су акције Москве правне и од виталног значаја за борбу против исламског тероризма, не само у Сирији, већ и широм света», рекао је за РИА Новости један од суорганизатора акције.

 

«Британци треба да буду свесни тога да се руска и сиријска војска боре и за безбедност Велике Британије, јер су терористи у Сирији претња и Великој Британији. Руски војник ризикује свој живот зарад човечанства», додао је он.

 

 

Он је нагласио да је акција мирног карактера: учесници неће нарушити јавни ред и мир или блокирати улице. Сваком ко учествује на скупу, дозвољено је да слободно изрази своје мишљење о ситуацији у Сирији.

 

Још један учесник скупа, који се представио као Алан, је рекао да му је све што се дешава у РФ важно.

 

«Моја жена је Рускиња, и ја пратим све што је везано за Русију. Зато сам овде. Изашао сам да кажем да се Русија бори против тероризма», рекао је Алан.

 

1482002399

 

Оружани сукоб у Сирији траје од марта 2011. године. Сиријска војска се бори са милитантима различитих наоружаних група.

 

Подаци о броју жртава сукоба се разликују. Према подацима УН, око 300 хиљада Сиријаца је погинуло.

 

Руски Институт за оријенталне студије је, користећи и податке из сиријског Државног завода за статистику, спровео сопствену истрагу, према којој је укупан број страдалих 105 хиљада људи. Према тој студији, губици сиријске војске и милиције су 45 хиљада људи, губици милитаната терористичких организација из локалне заједнице — 24 хиљада људи, цивилног становништва — 36 хиљада људи. Највећи део цивила убили су џихадисти и такозвана умерена опозиција. Око 18 хиљада мртвих у Сирији су страни плаћеници који се боре на страни терористичких група (грађани преко 80 земаља света).

 

 

Русија је 30. септембра 2015. године, на захтев сиријског председника Башара ел Асада, почела ваздушне нападе на терористичке објекте у Сирији.

 

 

Тагови: ; ; ; ;