Организација за забрану хемијског оружја (ОЗХО)  је спремна да испита узорке које пружа Русија и који доказују употребу хемијског оружја у сиријском Алепу од стране екстремиста.

sirija

« Организација за забрану за хемијског оружја (ОЗХО) је недавно добила понуду од руских власти да обезбеди узорке и други материјал у вези са инцидентом око коришћења хемијског оружја у Алепу. Ови узорци и други материјали могу бити од користи у текућем раду Организације за забрану хемијског оружја» — речено је у саопштењу организације.

 

Подсетимо да је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров рекао да Москва разматра могућност испоруке независно прикупљене токсичне супстанце која се користе од стране терориста у Алепу у Хаг на анализу.

 

Он је истакао да прикупљени узорци значе да нема сумње да токсичне материје користе терористи из источног Алепа. Руски дипломата је додао да су ОЗХО стручњаци затражили посету Алепу како би проверили информације.

 

«Због безбедносне ситуације у Алепу, ОЗХО је предложио руском Министарству иностраних послова да пријем узорака буде у Дамаску или Хагу — додато је у саопштењу ОЗХО.

 

Раније овог месеца, руско Министарство одбране је изјавило да су узорци који су узети у сиријском граду Алепу доказују да терористи користе гас хлор у својим нападима.

 

Упркос бројним извештајима коришћења хемијског оружја од стране милитаната, заједнички истражни тим ОЗХО-УН-а (Јим) панел стручњака је  једино недавно објавио свој четврти извештај, у ком се тврди да је влада сиријског председника Башара Ал Асада наводно «користила хемијско оружје најмање три пута у земљи» током периода 2014-2015.

Извор Ројтерс

Тагови: ; ;