Председнок РФ Владимир Путин је Патријарху московском и целе Русије Кирилу уручио Орден заслуга за Отаџбину I степена у Дворани црквених сабора у Москви поводом његовог 70ог рођендана. Високо признање му је уручио пред почетак свечаног концерта коме су присуствовали Председник Белорусије Александар Лукашенко и руски Премијер Дмитриј Медведев.

 

ypzif5wanzfeneo8edplnbxouq9zymtk

 

Путин је Патријарху одао највеће могуће признање за подвижничко служење Цркви и народима Русије, додајући да је Кирил за милионе људи по свету оличење високог ауторитета Руске православне цркве, а да је РПЦ, заједно са другим традиционалним религијама Русије, главни духовни ослонац народа и државности.

 

„Ви својом ауторитетном речју благосиљате људе за спремност да раде за процват своје родне земље“, рекао је Путин.

 

Лукашенко је Патријарху Кирилу захвалио на учвршћивању духовног јединства народа Русије и Беорусије.

 

„Ми улазимо у цркве једни, а излазимо други. Главни задатак Цркве је човеково срце. У Византији је идеал била симфонија у државно-црквеним односима. Ми нисмо успели да направимо идеалну симфонију, али јесмо, што се каже, носећу конструкцију симфонијског односа Цркве, верујућег народа и државе. Нека Господ благослови целу отаџбину нашу, целу историјску Рус чији сам Патријарх“, рекао је Кирил.

 

Ката

Тагови: ; ; ;