Допремање ракетних система „Искандер-М“ и система С-400 у Калињинградску област није ништа друго него одговор Русије на размештање америчког система ПРО у Европи. Москва је више пута упозоравала НАТО да ће дати адекватан одговор на такве потезе Алијансе.

1304933412rusijostopolmbalistinraketaraudonojojeaiktje

И  сам руски председник Владимир Путин је је поручио да ће у случају претње „Русија усмерити ракете према земљама из којих долази опасност“.

 

Руски експерти, међутим, истичу да пребацивање ракетних система у Калињинградску област није претња Европској унији, већ упозорење НАТО-у, који распоређује системе ПРО у Европи, активира совјетске базе у балтичким земљама, Румунији и Пољској, појачава своје активности и гомила своје трупе на границама са Русијом.

 

У Вашингтону су, међутим, сада забринути због потеза Русије и распоређивања ракетних система у Калињинградској области, а у Стејт департменту оцењују да то дестабилизује европску безбедност.

 

„Ми разумемо да Русија има право да размешта нуклеарне снаге на својој територији, међутим, размештање у Калињинграду дестабилизује европску безбедност“, изјавио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби.

 

Руски експерти, међутим, истичу да САД на тај начин покушавају да сакрију ко стварно стоји иза раста напетости у Источној Европи.

 

„Чак и Вашингтон признаје да Русија има право да размешта С-400 и ’Искандере‘ на сопственој територији. А оно што САД никад неће признати је чињеница да Русија то ради не због антируских санкција, као што тврди Вашингтон, већ због растуће војне претње на њеним границама» објашњава војни аналитичар Борис Режин.

 

Шта је извор те претње? Размештање војних јединица САД, Немачке и Канаде у балтичким земљама и Пољској, честе војне вежбе у Источној Европи и пре свега инсталирање система ПРО, који је уперен против руских нуклеарних капацитета.

 

«Оно чиме се бави Русија зове се самоодбрана, али захваљујући режимским медијима у тим земљама Русија се приказује као агресор, који наводно планира да нападне Пољску и балтичке земље. Све то личи на хладноратовску пропаганду и користи се како би се оправдало повећање војног присуства САД у Источној Европи, као и повећање војних трошкова“, изјавио је  за Спутник војни аналитичар и главни уредник аналитичког центра „Касад“ Борис Рожин.

Извор Спутник

Тагови: ;