Баланс снага у свету креће се у корист Москве а водећи инвеститори и берзански играчи су оптимисти у вези са Русијом, пише Die Welt.

 

finansije-ru

 

Издање повезује овакво расположење са победом Доналда Трампа на изборима у САД, као и успехом Франсоа Фијона на прелиминарним изборима у Француској. Москва је успела да убеди инвеститоре да су ови лидери у стању да успоставе односе са Русијом и да укину санкције. Као резултат руске акције обвезнице су постале веома тражене, пише Die Welt.

 

«Владимир Путин данас се сматра највећим виртуозним геостратегом у свету»-  наводи се у чланку.

 

У последњих неколико дана руска берза показује пораст од више од 18% од почетка године обновила историјски максимум. Индекс руског трговинског система показује  раст од 34% у односу на прошлу годину.

 

Промена у геополитичкој ситуацији након Трампове победе изазвала је еуфорију код западних банака. «Санкције, какве санкције ? «, преноси издање реакцију Дојч банке. Њени аналитичари су уверени да Трамп једним покретом руке може укинути санкције.

 

«Односи између Русије и САД, очекује се да се врате у нормалу»- сматра аналитичар Дојч банке Елена Рибакова.

 

Побољшању односа са Русијом стреме и европске земље: Бугарска, Мађарска, Аустрија, Италија и Француска која ће вероватно променити курс након очекиване победе Франсоа Фијона.

 

«Руско тржиште добија највећу корист од ових промена», — каже стратег  Bank of America Merrill Lynch Карен Костанан. Он препоручује клијентима да погледају руске акције и обвезнице.

 

«Русија је поново у фокусу инвеститора. Заборавите на време када је, још летос Путин са тешкоћама налазио инвеститоре за милијарде долара обвезница»- пише Die Welt.

 

Истовремено, наводи се у чланку, бука која се диже више је у складу са очекиваним него са реалним стањем. Истовремено нису тачне гласине да је Русија пред економским колапсом. Земља има низак спољни дуг, огромне резерве у злату. ММФ позитивно оцењује делатност Централне банке у условима кризе. Руске акције на тржишту и даље се потцењују, а истовремено инвеститори се кладе на њих.

 

 

 

 

Тагови: ;