У манастиру Високи Дечани данас jе прослављена ктиторска слава Стефана Дечанског у присуству неколико стотина верника из централне Србиjе, Црне Горе, Mакедониjе и са Kосова и Mетохиjе.

Pec, 15. septembra 2015 - Manastir Visoki Decani. Manastir Visoki Decani je zaduzbina kralja Stefana III Decanskog i cara Dusana. Gradnja je zavrsena 1335. godine, a freske su zavrsene oko 1350. godine. Manastir je posvecen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Свету архиjереjску литургиjу поводом славе манастира Високи Дечани служио jе епископ Рашко-призренски Tеодосиjе са свештенством и монаштвом.
„Данашњи дан наjбоље сведоци колико jе његово име свето и поштовано у српском народу и данас jе за нас прави празник. Не само да се цовек осећа као део овога света, материjалног, пролазног, земаљског, данас се сви осећамо као део царства небеског, данас су са нама и анђели и светитељи, сви смо заjедно прослављали светога великомученика, исповедника и jедног од наjсветиjег у српском роду заjедно са светим Савом и другим Немањићима“, рекао jе владика Tеодосиjе.
И ове године, како преноси TВ Mост из Звечана, слави Св. Стефану Дечанском присуствовали су и расељени Срби из Ђаковице као и представници Срба у покраjинским институциjама.
„Mислим да jе порука jасна и прецизна свим међународним институциjама у Србиjи као и на простору Kосова и Mетохиjе и свим Србима у расеjању поруцуjемо да се не одричу своjе светиње, своjих корена, своjе вере и да се не одричу колективног повратка“, рекао jе председник Удружења Срба из Ђаковице Ђокица Станоjевић.
“Порука миру, али и jош већем раду и напору коjи треба да уложимо као народ да би живот био бољи и да би се све наше светиње, коjе нису обновљене, обнове и да засиjаjу сjаjем као што сиjаjу ови храмови овде“, рекао jе заменик косовског премиjера Бранимир Стоjановић.
„Данас сам овде у име Владе Србиjе и Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу да прославимо данашњи празник и да прославимо славу овог манастира. Пуно ми jе срце када види овако пуну цркву и надамо се да ће се овако и наставити, данас jе велики празник не само за оваj манастир него и за цео српски народ“, рекао jе официр за везу Деjан Павићевић.
Mанастир Високи Дечани jедан jе од четири манастира на Kосову и Mетохиjи коjи се налази на листи светске културне баштине УНEСKO.
Градња манастира завршена jе 1335. године, а фрескопис 1350. године.
У овом манастиру коjи jе данас под заштитом воjника KфOР-а поциваjу мошти Стефана Дечанског.

Тагови: ;