Џил Стајн прикупила је два и по милиона долара потребних како би затражила поновно бројање гласова у Висконсину — држави у којој је Доналд Трамп однео победу.

 

stein-jill

 

Председничка кандидаткиња Зелене партије Џил Стајн ће од Висконсина тражити да верификује гласове бирача, који су то своје право на дан избора искористили гласајући на машинама које је кандидаткиња Зелених назвала «веома осетљивим на хакерске нападе и злонамерно репрограмирање».

 

Стајновој остаје још недељу дана да прикупи два милиона долара како би затражила ново бројање гласова и у Пенсилванији и Мичигену, државама у којима је победу такође однео Доналд Трамп.

 

Како је наведено на њеном сајту, за ново бројање гласова у све три «спорне» државе, Стајнова ће до краја месеца морати да прикупи укупно петнаестак милиона долара, укључујући и хонораре адвоката и посматрача.

 

«Заслужујемо да имамо изборне резултате којима можемо да верујемо… Наш покушај да издејствујемо ново бројање гласова није смишљено да бисмо помогли Хилари Клинтон», наводи изборни штаб кандидаткиње Зелених.

 

 

Предност Трампа у односу на Хилари Клинтон у Вискосину и Мичигену је око 30.000 гласова.

 

Хилари Клинтон је освојила 64,2 милиона гласова, односно два милиона више од Трампа, који ће у јануару постати председник САД. Бројање гласова у Америци још није окончано.

 

Два милиона гласова разлике у корист Хилари Клинтон подстакли су групу правника, стручњака за обраду података и професора да покрену петицију како би се истражило да ли су «страни хакери» манипулисали исходом гласања.

 

Њихова сумња је заснована на претпоставци да је Хилари Клинтон имала слабије резултате у деловима Америке у којима су коришћене гласачке машине него у местима на којима се гласало на традиционални начин, убацивањем листића у гласачке кутије.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;