Отварање гробља за фашистичке војнике погинуле у Другом светском рату у Црној Гори, на коме су сахрањени посмртни остаци 64 војника Хитлерове војске је велика издаја антифашизма, тековина народноослободилачке борбе и идеала оних који су ратовали против највећег зла у историји човечанства, саопштено је након састанка представника Демократске народне партије (ДНП) и Југословенске комунистичке партије (ЈКПЦГ).

 

podgorica-komunisti

 

„Док актуелна власт, под изговором о наводним хуманим и цивилизацијским разлозима подиже гробље нацистичким војницима, у Подгорици и дан данас не постоји гробље оних који су невино страдали током бомбардовања у Другом светском рату 1941. и 1944. године, а њихови посмртни остаци још увек се налазе на непримереним локацијама и потиснути су у заборав. Постављамо такође питање, колико је наших логораша и заточеника на простору СР Немачке сахрањено у складу са Споразум о гробовима страдалих у ратовима између Црне Горе и СР Немачке, и који су то мотиви определили актуелну власт на овакав чин издаје историјских вредности Црне Горе“, наводи се у саопштењу.

 

Из ДНП и ЈКП истичу да ће због пијетета према свим жртвама фашизма, пред Уставним судом иницирати поступак да се одлука о подизању гробља укине а да се посмртни остаци транспортују у СР Немачку.

 

„Имајући у виду овакав поништавајући чин антифашистичког определења Црне Горе, изражавамо спремност да Црна Гора под хитно, треба да сноси трошкове ексхумације и транспорта посмртних остатака фашистичких војника до СР Немачке, где ће се предати потомцима и где цивилизацијски и на сваки други начин припадају. ЈКП као чланица Демократског фронта дала је пуну подршку ДФ-у и осудила хајку која се води против овог политичког субјекта“, наводи се у саопштењу.

 

Састанку су у име ДНП присуствовали председник Милан Кнежевић и члан Председништва Никола Јовановић, док су делегацију ЈКП ЦГ сачињавали предсједник Централног комитета Владислав Вуковић и секретар Централног комитета, Слободан Петровић.

 

 

ИН4С

Тагови: ; ;