Хилари Клинтон је освојила два милиона гласова више од Доналда Трампа на председничким изборима у САД, што је пети пут у америчкој историји да се кандидат који добије мање гласова на крају усели у Белу кућу.

 

15227853_1465931753435514_1064452549_n

Хилари Клинтон је освојила 64,2 милиона гласова, односно два милиона више од Трампа, који ће у јануару постати Председник САД, пише Cook political report.

 

Хилари: Од пораза на изборима сам закључана у кући

 

Бројање гласова у Америци још није окончано. Иако је Клинтонова добила више појединачних гласова, Трамп је освојио више елеторских гласова и тиме постао нови Председник САД. Последњи такав случај се догодио после, према много чему, контроверзних избора 2000 године, када је кандидат демократа Ал Гор имао више од пола милиона гласова више од млађег Џорџа Буша, али је Буш ушао у Белу кућу после одлуке Врховног суда који му је доделио победу на Флориди.
Систем електора фаворизије кандидате који су победили са малом разликом у већем броју држава у односу на оне који су однели убедљиве победе у мањем броју савезних држава.

 

Буш, Клинтонова и Обама неће добити судски позив, али..ко зна..

 

Два милиона гласова разлике у корист Хилари Клинтон су потакли групу правника, стручњака за обраду података и професора да покрену петицију каако би се истражило да ли су страни хакери можда манипулисали исходом гласања.

 

Њихова сумња заснована је на претпоставци да је Хилари Клинтон имала слабије резултате у деловима Америке у којима су кориштене гласачке машине у односу на места на којима се гласало на традиционални начин убацивањем листића у гласачке кутије.

 

Кандидат Зелене партије Џил Стајн прикупља средства како би затражила ново бројање гласова у Мичигену, Висконсину и Пенсилванији где је победио Доналд Трамп, јавља Танјуг.

 

Ката

Тагови: ; ;