Званична Атина је поручила Вашингтону и Бараку Обами да не долази у обзир да не дозволе руским ратним бродовима улаз у грчке луке, рекао је извор у грчком Министарству одбране агенцији РИА Новости, додајући да ће руски бродови моћи и даље да узимају гориво у грчким лукама.

 

01091

 

„За Атину је сваки притисак по том питању неприхватљив. Све разговоре на ту тему смо прекинули. Позиција Министра одбране Грчке је јасна. Русија није наш противник, Русија је наш савезник. Наши противници су «исламска држава» и друге терористичке организације. И више нико“, рекао је извор.

 

Портпарол грчке владе Дмитрис Тзанакопулос је оценио да Обамин захтев да се руски бродови држе ван грчких територијалних вода и лука није тек изјава, већ притисак, али извор из Министарства тврди да притиска није било.

 

„Чак и да је Обама хтео да врши притисак, ми о томе не бисмо ни разговарали. Слично је било и поводом Кипра. Наш Председник је рекао Обами да ми не пристајемо ни да турске трупе остану на Кипру ни на систем гаранција“, додао је он.

 

Ката

Тагови: ; ; ;