Чега се то и кога ЦЕАС и НАТО плаше? Неугодних питања? Ширења истине? Или просто не желе да јавност буде информисана о ономе о чему се говори на конференцији. А теме су итекако битне, и везане и за Русију и за Србију. Или се можда сами говорници плаше руских медија?

 

Beograd, 7. juna 2016. - Direktorka Centra za evroatlanske studije iz Beograda (CEAS) Jelena Milic ucestvuje u radu strucne radionice u organizaciji CEAS-a sa GLOBSEC politickim institutom iz Slovacke pod nazivom ''Partnerstvo za Srbiju: Srbija, NATO i strateska komunikacija''. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

 

Информативној агенцији News Front Србија нису одобрили присуство најављеној дводневној међународној конференцији у оквиру Четврте београдске НАТО недеље.  Дводневна међународна конференције биће одржана  28. и 29. новембра у Београду, а организатор је Центар за евроатлантске студиjе (ЦEAС), чија је директорка Јелена Милић.  Упркос демократском називу организације, скуп је затворен за јавност и медије. Очигледно је да постоји бојазан од питања новинара из Србије о улози НАТО-а у новијој историји ове земље. Додуше, ми као руски медиј са Крима, нисмо ни очекивали другачију реакцију од организације која блиско сарађује са амбасадом Украјине и стално говори о «анексији» Крима.

 

 

Информативна агенција News Front Србија је послала званичан захтев за акредитацију свог дописника и сниматеља, али је одбијена уз образложење да ће конференцији присуствовати само медији којима су лично упутили позив.

 

15228105_10211440139384503_504152019_n

 

„Нажалост нисмо у стању да прихватимо вашу акредитацију. Само медији којима смо лично упутили позив, могу да прате конференцију“ гласи одговор ЦЕАС тима.

 

 

Чега се то и кога ЦЕАС и НАТО плаше? Неугодних питања? Ширења истине? Или просто не желе да јавност буде информисана о ономе о чему се говори на конференцији. А теме су итекако битне и везане и за Русију и за Србију. Или се можда сами говорници плаше руских медија?

 

Препоручујемо: Руска «мека сила» — њена вековна историја и одвраћање од глобалног рата: Оксана Сазонова

 

Mеђу говорницима ће бити амбасадор САД Мајкл Скот, Стефано Стефанини (Подеста група) бивши амбасадор и стални представник Италиjе при НATO, Мајкл  Давенпорт шеф делегације ЕУ у Србији, заповедник америчке армиjе за Eвропу генерал Бенџамин Хоџис, директор Aтлантског савета СAД Валтер Слокомб, као и Веско Гачевић, коjи jе донедавно у црногорскоj влади био задужен за процес црногорских интеграциjа у НATO.

 

На конференцији према најавама организатора ће бити речи о закључцима недавно одржаног НATO самита у Варшави, новоj стратегиjи безбедности Eвропске униjе и њеним импликациjама на регион Западног Балкана и Србиjе. Међу главним темама ће бити односи Србиjе и НATO, односи НATO и EУ, као и однос трансатлантских партнера са Русијом. Назив теме је : «Дестабилизирајући и антидемократски руски утицај у региону и одговор политичког Запада на њега“.

 

Према речима директорке ЦЕАС-а Јелене Милић, биће то наjвећи скуп о НATO у Србиjи икада одржан. Она је нагласила и то да представници Mинистарства одбране и Mинистарства спољних послова Србије нису потврдили учешће, иако су позвани.

 

 

 

Лола

Тагови: ; ; ;