Министар културе Русије Владимир Медински је оценио да се непотребно води спор око коришћења речи „руски“ и „росијски“.

 

Раније је председник одбора Државне Думе за културу, познати филмски режисер Станислав Говорухин, окарактерисао реч „Росијанин“ (грађанин Русије, онај ко живи у Русији) као одвратну, истакавши да су становници Русије много векова себе називали Русима.

 

a14a08f48e0c86e5802828cd764d2677

 

„Реч росијски је коришћена је још у време Петра I и Ивана Грозног. Појам „руски“ као обједињавајући, не само као етно-национални, већ као појам који обухвата целокупно становништво наше земље, такође се појавио одавно“, рекао је Медински у емисији „Право да знате“ на телевизији ТВЦ.

 

Министар је истакао да је управо руска култура простор у којем је формирана и развија се мултинационална и јединствена култура Русије.

 

„То је историјска датост, а све остало је питање шта ко више воли“, рекао је Министар.

 

Крајем октобра на седници Савета за међунационалне односе председник РФ Владимир Путин је подржао идеју о усвајању закона о „росијској нацији“.

 

Према информацијама из Државне Думе, овај дом руског парламента је приступио разради одговарајућег законског предлога на стручном нивоу, док су у горњем дому, Савету Федерације, изразили спремност да се прикључе том послу.

 

У Кремљу су одбили да коментаришу изјаве режисера и посланика Државне Думе Станислава Говорухина о речи „Росијанин“.

 

„Такве изјаве не бих коментарисао, то није тема за Кремљ“, рекао је портпарол руског Председника Дмитриј Песков, додавши да је Говорухин на челу Сверуског националног фронта и човек кога поштује шеф државе Владимир Путин.

 

„Говорухин је и даље човек кога Путин поштује и са којим стално води дијалог заснован на међусобном поверењу“, рекао је Песков.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;