Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт изразио је спремност да представи извештај Европске комисије члановима Одбора Скупштине Србије за европске интеграције, али је рекао да још није добио позив тог скупштинског тела.

rflktkqturbxy8ynjmwnwe4mmqxotuymtu0zwm2zjcyody3mjmzzdyzos5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Девенпорт је изјавио да се у извештају Европске комисије наводи напредак Србије у реформи правосуђа, док је изостао напредак у осигуравању услова за слободу изражавања.

 

«Извештај је веома јасан и даје прецизне смернице шта да буде урађено. Требало би да се усвоји закон о бесплатној правној помоћи што би осигурало нормалан приступ правди, затим избор судија и тужилаца што је важно за независност судства, решавање око 1,7 милиона старих случајева у српским судовима ,» изјавио је Девенпорт.

 

Он је навео и да би Србија требала да усвоји и примени нови закон о Агенцији за борбу против корупције као и нови закон о економским преступима.

 

Говорећи о стању у медијима и слободи изражавања у Србији, шеф Делегације ЕУ је казао да се кључне примедбе у извештају односе на обезбеђивање стабилног финансирања за јавне сервисе како би били уређивачки независни и у служби јавног интереса, као и на проблеме у функционисању пројектног финансирања.

 

«Има доста примедби на начин како се средства расподељују, често супротно одлукама независних комисија које оцењују пристигле пројекте. Медијски закони нису у потпуности примењени, приватизација медија није завршена, а законодавство није успело да повећа транспарентност власништва над медијима,»  рекао је Девенпорт.

 

Коментаришући зашто случај «Савамала» није поменут у извештају Европске комисије, Девенпорт је рекао да се појединачни случајеви не наводе у тим извештајима, посебно када се налазе пред правосудним органима, али је и додао да Делегација ЕУ у Србији редовно извештава Брисел о том питању.

 

«Постоји извештај заштитника гграђана и његове препоруке би требало узети у обзир. Јасно је да није прихватљиво било где на свету да зграде буду порушене изван нормалне процедуре за то. Грађани би требало да буду заштићени када им је угрожена имовина или ако су њихова права прекршена. Тужилац треба да предузме следеће кораке и није на нама да се мешамо у то,»  казао је Девенпорт.

 

Он је окарактерисао као «научну фантастику» приче да подржава протесте против Владе Србије, наводећи да са премијером Александром Вучићем има «добар професионални однос».

 

» Премијер и ја се познајемо шест година и он зна колико сам посвећен да учиним Србију делом ЕУ и зна да сам у критичним моментима одговарао експресно на потребе Србије, као што је био случај са Бриселским споразумом 2013. или са поплавама 2014. године. Премијер је свестан тога,» истакао је Девенпорт.

 

Говорећи о односу Београда и Москве и његовом утицају на процес евроинтеграција Србије, Девенпорт је казао да нико не тражи од Србије да уведе санкције Русији.

 

» Ово није само питање односа с Русијом већ питање укупне спољне и безбедносне политике, а то је широка област. Питање санкција Русији није једино у којем Србија није уједначила своју политику са осталим чланицама ЕУ, а ми би волели да видимо постепено уједначавање српске спољне политике са заједничком спољном политиком ЕУ,» изјавио је шеф Делегације ЕУ.

 

Извор Ројтерс

Тагови: ; ;