Кубански лидер и вођа кубанске револуције Фидел Кастро је умро у деведесетој години живота у 22 сата и 29 минута у петак увече по локалном времену, рекао је његов брат и актуелни Председник Кубе Раул Кастро.

 

verybig

 

„Према последњој жељи друга Фидела, његов посмртни остаци биће кремирани рано у суботу по локалном времену“, рекао је Раул Кастро у обраћању преко државне ТВ.

 

„Заувек до коначне победе!“, завршио је Раул обраћање Кубанцима уз чувене речи Че Геваре.

 

На Куби је проглашена деветодневна жалост.

 

„Овај искусни државник се са правом сматра симболом једне епохе модерне историје света. Фидел Кастро је био искрен и поуздан пријатељ Русије “, написао је Путин у поруци актуелном кубанском Председнику и брату Фидела Кастра, Раулу Кастру.

 

„Фидел је пружио отпор и ојачао своју земљу током најжешће америчке блокаде, када је на њему био монументално јак притисак и умео је да поведе своју земљу на пут независног развоја“, рекао је последњи лидер СССР Михаил Горбачов.

 

„Сви револуционари света, морамо да наставимо његово наслеђе и носимо његов барјак независности и социјализма“, затражио од света да се настави наслеђе оца Кубанске револуције Председник Венецуеле Николас Мадуро.

 

«Смрт Фидела Кастра је губитак за кубански народ и за цело човечанство. Шта год неко мислио о овој личности, његов утицај на ток светске историје је, без претеривања, глобалан и стваран. То се не може рећи за већину политичара након што пођу на вечни починак», рекао је председник Одбора за међународне односе Савета Федерације РФ Константин Косачев.

 

Ката

Тагови: ; ;