Политичка криза у Црној Гори је дошла је до свог врхунца месец и по након одржаних парламентарних избора, оценила је московска телевизија Царград у емисији „Руски одговор”. Водитељ Андреј Афанасјев је разговарао са директором Руског института за стратешка истраживања Леонидом Решетњиковим, а преносе fakti.org.

 

leonid-resetnjikov-387

 

Можемо ли да очекујемо да Црна Гора буде земља у којој ће се догодити следећа конзервативна револуција?

Већ раније смо прогнозирали да ће се партија Бошњака-муслимана наћи по моћним притиском САД и самог Ђукановића, а да ће „прорадити” и подмићивање и претње. Као што видимо, Бошњаци нису све то издржали. Било је сасвим за очекивати да ће се догодити ово што се догодило. Сада ће много шта зависити од тога колико је опозиција одлучна, сложна и спремна да протестује против игре коју је организовао Ђукановић по инструкцијама из западне Европе и Америке.

 

Господин Кнежевић, који је једна од кључних фигура у патриотском покрету Црне Горе, изгледа прилично одважно и самоуверено. Колико далеко они могу ићи?

Црногорци су темпераментан народ, ништа мање него Срби..

 

То су горштаци, поносни људи..

Да, поносан народ. Може доћи чак и до крвопролића. Може доћи и до јуриша на Парламент. До свачега може доћи. Да поновим, све ће зависити од тога колико су лидери одлучни и колико је сложна опозиција. Јер, успела је да се уједини тек уочи минулих избора. Али, ситуација у Црној Гори је стигла до нивоа када се без одлучних дејстава тешко ишта може изменити.

 

А на шта рачуна колективни Ђукановић, чему се надају Бошњаци? Јер, њих у Вашингтону више нико не чека. Са Доналдом Трампом, кад протера све старо и лоше из Овалног кабинета, настаће нови свет.

Решетњиков: Западна звер се нада и још покушава да угризе. Чему се надао Хитлер док се бранио 100 км од Берлина? Тако је и у овом случају. Јер, Трамп још није Председник а друго, ту су западноевропски лидери који су такође умешани у подржавање Ђукановића. Ово нарочито важи за Немачку из које добија подстреле „држи се”, а и помоћ. Нада умире последња, зато ће се и Ђукановић и његови борити, покушавати да се држе до краја. Уосталом, шта им друго преостаје? Да покупе новац и да беже из земље?

 

Куда?

Решетњиков: Постоје европске земље које их подржавају. Постоје специјалне службе које су подржавале Ђукановића, почев од 90их година. Имам у виду и немачке и италијанске тајне службе. Значи, има где да бежи. Зато ће се он тући и борити се до последњег.

 

Треба ли Русија, нарочито после Трампове победе, да се тамо држи активније јер је то зона наших директних интереса?

Решетњиков: Русија већ оштро и тврдо означава своју позицију поводом Црне Горе. У Москви поодавно нема не само Ђукановића, него ни иоле приметнијих фигура из његове Владе и апарата. Наши односи су сведени на нулу, а сматрам да је потребна и патриотска позиција наших грађана који су тамо покуповали некретнине и масовно путују у Црну Гору на одмор. Било би добро да направе макар мању паузу. Зашто да тамо путују као туристи и остављају новац Ђукановићу који води земљу у НАТО користећи сва средства, а још и презире свој народ? А што се тиче званичне политике Русије, ми јасно показујемо да ту власт не подржавамо.

 

Ката

Тагови: ; ;