Ката Буцик за NewsFront Србија

 

Током своје власти од 1959 до 2006, Фидел Кастро је пркосио десеторици америчких Председника и успоставио, по много чему успешни, комунистички режим пред вратима САД. Прича се да је преживео око 600 покушаја атентата.

 

«Он је неопходан и као жив идеал и као идеално оправдање», рекао је његов биограф Волкер Скиерка.

 

Kubas Ministerpräsident Fidel Castro und Ernesto "Che" Guevara, Präsident der kubanischen Nationalbank, sehen auf dem Fliegerstützpunkt San Julian einer Bauern-Militärparade zu. Aufnahme vom 21.08.1960.

Последњи пут се у јавности појавио у априлу ове године на завршници конгреса Комунистичке партије Кубе.

 

7

 

«Ускоро ћу завршити као и сви други. Време ће доћи за све нас, али идеје кубанских комуниста ће остати као доказ да на овој планети, ако се ради са жаром и достојанством, могу да се произведу материјална и културна добра која су потребна људима. Потребно је да се без прекида боримо да то остваримо», рекао је тада.

 

Подсећање: Дан када је Фидел Кастро најавио своју смрт

 

9

 

Кубанци су без даха пратили његове говоре, а неке његове реченице су ушле у легенду.

 

4

 

«Осудите ме. Није важно. Историја ће ме ослободити!», рекао је када су га ухапсили и прогласили за уротника.

 

14

 

«Револуција није пут посут ружама, већ борба до смрти између будућности и прошлости».

 

(GERMANY OUT) Fidel Castro - Revolutionary, Politician, Cuba*13.08.1926-adressing- 1960ies (Photo by Jung/ullstein bild via Getty Images)

«Почео сам револуцију са 82 човека. Ако бих то морао поново учинити, учинио бих са десеторицом или петнаесторицом људи и потпуном вером. Није важно колико сте мали уколико имате наду и план за акцију».

 

3

 

«Не размишљам о шишању браде јер сам се на њу навикао. Моја брада значи много ствари за моју домовину. Када испунимо обећања о доброј Влади, ошишаћу браду».

 

dfg-1

 

«Све што ћу учинити јесте да обезбедим да жртве толиких мојих сународника не буду узалудне, шта год да ми будућност спрема».

 

6

 

«Данас нас боли ако су Кубанци гладни, ако немају лекара, ако кубанска деца пате или су необразована, или ако кубанска породица нема кров над главом. То нас боли чак и ако се не ради о нашем брату, сину или оцу. Зашто не бисмо осетили исту бол ако водимо да дете из Анголе иде гладно, пати, ако га убију или измасакрирају».

 

kastro-kicos

 

«Куба јесте и биће социјалистичка. Куба јесте и биће пријатељ Совјетског Савеза и свих социјалистичких држава».

 

1

 

«Био сам на вратима смрти, али ћу се вратити», рекао је након што се разболео 2010 године.

 

5

 

«Стање у свету је катастрофално. Политичка криза је највећа још од Другог светског рата. Вашингтон је свестан своје пропасти и раздора у ЕУ и НАТО пакту. Неко ће морати једног дана да наплати Американцима њихову лошу спољну политику. Неко ће морати да им наплати сву проливену крв у Ираку, Авганистану, Југославији, Либији, Вијетнаму.. То не може без освете. Кад-тад видећете!»

 

17

 

«Кад су у марту 1999 године државе чланице ове несрећне организације, у својим напорима да разбију Југославију, послале своје трупе да подрже косовске сепаратисте, наишле су на снажан отпор народа чије су искусне снаге и даље нетакнуте. Да је српски лидер одолео још неколико дана, НАТО би упао у озбиљну кризу која само што није експлодирала. Империја је, на жалост, добила много више времена да наметне своју хегемонију над све више потчињеним чланицама НАТО».

 

16

12

10

 

8

 

Збогом ел Команданте..

 

FILE - In this Feb. 1981 file photo, Cuba's leader Fidel Castro speaks during the XXVI Congress of the Communist Party in the Soviet Union in Moscow, Russia. Castro has died at age 90. President Raul Castro said on state television that his older brother died late Friday, Nov. 25, 2016. (Prensa Latina via AP Images, File)

 

Ката

 

*фотографије и изјаве су преузете са интернета

Тагови: ;