Војни синдикат Србије је данас одржао протест у Београду због тешког социјалног и материјалног положаја припадника Војске. Са протеста су оптужили Генералштаб и Министарство одбране да су својим неодговорним потезима урушили способност оружаних снага и само ове године је због тога око 1000 људи напустило војску.

 

10

 

1

 

На скупу испред зграде Министарства одбране је председник Војног синдиката Србије Новица Антић рекао да припаднике Војске не може да задовољи најава Министарства одбране да неће бити опуштања јер ће, уколико се овако настави, сви припадници оружаних снага сами отићи због малих плата и дневница и због лоших услова рада.

 

8

 

По његовим речима, губитак од око 1000 људи војска не би имала ни да је ратовала целе године. Такав одлив кадрова негативно утиче на стање у Војсци Србије.

 

11

 

„Премијер је рекао да не може да нам да више од 5%. Ми не радимо за Премијера него за државу Србију”, рекао је Антић и додао да се у Министарству одбране много новца троши непотребно и ненаменски. Само за НВО се издваја више милиона динара, а тај би новац могао да буде искоришћен за унапређење стандарда припадника војске.

 

5

 

Он је оптужио Генералштаб да је на све начине саботирао веће присуство припадника Војске на протесту и да је пред војском читано обавештење да је тај протест уперен против државе. Многи чланови синдиката су данас добили позив да се јаве на дужност у своје јединице како би били спречени да дођу на протест.

 

6

 

Војска Србије није у штрајку већ да редовно извршава све своје задатке и ничија безбедност није угрожена због протеста, рекао је он.

 

4

 

Председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић је рекао да је нормално да синдикат полиције подржи колеге из војске јер имају исте проблеме. Он је критиковао притиске који су долазили из Генералштаба, нарочито наводне информације да је припадницима војске прећено да ће им послати организоване навијачке групе да прекину скуп.

 

2

 

„Претите да ћете довести навијачке групе? Да на припаднике снага безбедности доведете олош који трује нашу децу и који ми хапсимо? Па доведите”, рекао је Мијаиловић и додао да то није политички скуп уперен против Владе и државе већ скуп којим они желе да скрену пажњу на тежак положај и проблеме са којима се органи безбедности сусрећу.

 

7

 

Након протеста испред зграде Министарства одбране, учесници су прошетали до зграде Генералног секретаријата Председника Србије, који је и врховни командант оружаних снага. Тамо су уручили папир са својим виђењем проблема и захтеве који се тичу побољшања материјалног положаја припадника војске.

 

9

 

Одговарајући на питања представника појединих телевизија и новина, представници војног и полицијског синдиката су негирали тврдње да су повезани са било каквим НВО или медијима из Србије који се истичу критичким ставом према Влади, као и са фондовима иза којих стоје Сорош или Рокфелер. Они су позвали те медије да слободно објаве ако имају супротне информације.

 

12

 

Скупу је присуствовало око 2000 људи.

 

3

 

Ката

Тагови: ; ; ;