Мали део територије Руске Федерације «у срцу» НАТО-а изазива страх код алијансе, пише колумниста The National Interest-а Роберт Фарли.

 

kaliningrad-base

 

 

Реч је о Каљининграду који је, како наводи аутор, након распада СССР-а престао да буде поред Русије.

 

«Када су се Балтичке земље придружиле НАТО-у Каљининград је постао непријатељска територија у самом центру западне алијансе. То га чини посебном претњом а истовремено и опасним са војне тачке гледишта»- пише Фарли.

 

Конкретно, аутор се плаши постављања руских ракета С-400 и «Искандер-М» у Каљининградској области.

 

«Као што је детаљно размотрено у National Interest-у С-400 представља један од најсмртоноснијих система противваздушне одбране у свету»- пише он.

 

Он је скренуо пажњу на неке карактеристике руског ПВО ракетног система, због којих би НАТО-у могло да буде «непријатно и тешко» обезбедити ваздушну подршку на небу поред Балтичких земаља, посебно у односу на различите ракете које могу да покрију удаљеност на растојању од 40 до 400 километара.

 

У вези «Искандера», пише Фарли, тачне информације о њиховим могућностима је «до данас тешко наћи» али се зна да они могу да испусте обичне или нуклеарне бојеве главе на растојању до 400 километара.

 

«Ако Москва жели да изврши притисак на земље чланице НАТО-а које се колебају, она то може учинити убацивањем у ову енклаву некаквог новог и застрашујућег оружја»- објаснио је он

 

Истовремено, према његовом мишљењу НАТО може предузети политичке кораке у циљу дестабилизације ситуације у овој области што Москви не иде на руку.

 

 

Тагови: ; ; ;