Суд Босне и Херцеговине одредио је притвор Азри Башић, осумњиченој за ратне злочине над цивилима српске националности на подручју Дервенте 1992. године.

azra-basic

Како је саопштено, притвор који је тражило тужилаштво може трајати до 22. децембра или до нове одлуке суда.

 

Суд је увидом у доказни материјал утврдио да постоји сумња да је Башићева починила кривично дело за које се терети, пренела је Фена.

 

Осумњиченој је одређен притвор због постојања опасности од бекства и могућности да ће ометати кривични поступак утицањем на сведоке.

 

Сједињене Америчке Државе су 22. новембра изручиле Азру Башић Босни и Херцеговини.

 

Башићева (57) рођена је у Ријеци, у Хрватској, а изручена је на аеродрому у Сарајеву.

 

Налази се под истрагом Посебног одељења за ратне злочине и осумњичена је за ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте, почињене 1992. године.

 

Терети се да је у периоду од априла до јуна 1992. године, на подручју општине Дервенте, лично убила једног цивила и учествовала у намерном наношењу снажног телесног и душевног бола и патње, и да је учествовала у мучењу већег броја цивила српске националности, који су били заточени у Дому ЈНА у Дервенти.

 

Осумњичена је након рата напустила БиХ и емигрирала у Кентаки у САД, после чега је заједничким радом правосуђа БиХ и власти САД лоцирана, лишена слободе и процесуирана због имиграцијске преваре, односно давања нетачних података америчким властима о учествовању у рату у БиХ.

 

 

РТС

Тагови: ;