Победник прелиминарних избора у Француској испред Републиканаца Франсоа Фијон током телевизијске дебате изјавио је да је политика коју последњих година води актуелни француски председник Франсоа Оланд према Русији апсурдна.

 

fijon

 

«Русија је највећа земља на свету и нуклеарна сила. Она може да буде опасна уколико се према њој односимо онако како се односи наша власт последњих пет година. Због тога ми треба да седемо са Русима за сто и разговарамо а не да чекамо одлуке Американаца. И ми треба да успоставимо односе, а ако не поверење онда бар да «приближимо» Русију Европи»- рекао је Фијон.

 

Према речима Фијона главна опасност за Француску није Русија.

 

«Тренутна опасност је азијски континент. То није војна опасност него опасност од економске доминације у свету. Ви мислите да је разумно са економским санкцијама које нису довеле ни до чега осим до уништења наших пољопривредника окренути Русију Азији? Ја сматрам да је таква политика пропала и да то треба искрено признати»- рекао је он.

 

Он је додао да се залаже за то да Русија испуни обавезе из споразума из Минска али да то треба да учини и Украјина.

 

«Ја желим да Русија испуни обавезе из минског споразума. Али да би она то учинила неопходно је да то уради и Украјина. А украјински парламент до данас није ратификовао ни једну од основних одредаба овог споразума»- рекао је он.

Тагови: ;