Хрватски премијер Андреј Пленковић изненађен је реаговањем руског Министарства спољних послова, које је изразило забринутост због његове изјаве да делови Украјине треба да следе пример хрватског искуства у „мирној реинтеграцији“ своје територије.

 

andrej2-1

 

Руско министарство је у саопштењу, објављеном у уторак на званичном порталу, упозорило Пленковића да гледа своја посла, уз опаску да је цена „мирне реинтеграције“ у Хрватској била 250.000 избеглих Срба у војно-полицијским акцијама „Бљесак“ и „Олуја“.

 

„Добро је познато с каквим се жртвама и присилним одласком суочило 250.000 Срба, који су стално живели онде након велике војне операције ’Бљесак‘ и ’Олуја‘ 1995. Сигурни смо да савети иностраних ’консултаната‘, који код кијевских власти могу створити опасну илузију да су у Донбасу могући војни сценарији, нипошто неће помоћи јачању безбедности на југоистоку Украјине‘“, наведено је у саопштењу руског министарства. Пленковић, међутим, каже да је реч о нижем нивоу руске власти, а да се он бави озбиљном и одговорном спољном политиком. Хрватски премијер поручује да су његови ставови принципијелни и да иза њих стоји цела влада. Признаје, међутим, да га је изненадило да је „овај нижи ниво Министарства спољних послова Русије направио један амалгам“.

 

„Ту се говори о нашем искуству, конфабулира се, говори се о прогону Срба из Хрватске, о томе да се ми оријентишемо на неке друге теме… Ми подржавамо Мински споразум у којем је 13 тачака и кад упоредимо његове циљеве и сетимо се искуства Хрватске из процеса мирне реинтеграције, постоји низ сличности“, упоран је Пленковић.

 

Он каже да је порука хрватске владе била порука мира и искуства Хрватске, која је, како наводи, имала окупирану територију, и „жели саветодавним путем да помогне да се олакшају процеси како би се области Доњецк и Луганск вратиле у уставноправни поредак Украјине“. „И ту бих ставио тачку“, закључио је Пленковић, пренео је хрватски Тпортал.

 

Русија упозорила Хрватску: Бавите се решењем сопствених проблема везаних за права Срба у Хрватској

 

 

Восток

Тагови: ; ; ; ; ;