Ако је НАТО одбрамбени савез, Србија не треба да буде чланица Алијансе, јер нико неће да је нападне, изјавио је председник Србије Томислав Николић. 

75747_vest_protest_nato_plakat-1

Он је додао да је Србија окружена чланицама НАТО-а и да не намерава да икада више ратује.

“НАТО нас је напао и бомбардовао 1999. године без разлога. То је имало огромне последице, не само на нашу економију, већ и на став наших грађана према НАТО-у. Уверен сам да говорим у име већине грађана када кажем да Србија никада неће бити у НАТО-у.“, рекао је Николић за телевизију „Ал џазира“.

Он је навео да Србија жели да постане чланица ЕУ, али да постоје два услова која не може да испуни, а то је да призна независност самопроглашеног Косова и да буде у свађи са земљама са којима је ЕУ у свађи, прије свега са Русијом.

“Пре 16 година Србија је почела пут ка чланству у ЕУ. Живимо у јединству и са Истоком и са Западом – желимо да постанемо чланица Уније и у том смислу може се рећи да сарађујемо више са Западом.“, рекао је Николић.

Он је додао да Србија има велико пријатељство и са Истоком, блиске историјске, религиозне и језичке везе са Руском Федерацијом.

Николић каже да проблем који Србија има са Косовом, Украјина има са Кримом.

“У погледу Косова, ЕУ прихвата његову независност, Русија не. Када је реч о Криму, Русија га прихвата, а ЕУ је против тога.“, објаснио је Николић.

Извор: Срна

Тагови: ; ; ;