Након више него недоказане оптужбе да председник Владимир Путин у Русији напорно ради на дестабилизацији америчких пријатеља у Европи, проруски плаћеник у притвору у Црној Гори (Александар Синђелић) полако разоткрива шта су власти у овој малој балканској земљи намериле да прикажу у случају наводног руског сијања хаоса, пише Њујорк тајмс.

 

njujork-tajms-djukanovic-rusija-1-640x559

 

Уз општу констатацију да је цео случај „пун рупа“ и навођен тако да се прикаже као мешање Русије у евроатлански пут Црне Горе, лист пажљивим редоследом наводи чињенице које су везане за случај, а које су до сада предочаване јавности.

 

Тако о Александру Синђелићу пишу да је „и сведок и сарадник у истрази“ планираног државног удара у организацији двојице Руса, Едварда Ширукова и Владимира Попова.

 

„Званична верзија онога што се догодило у октобру и даље има пуно рупа, укључујући и неуспех црногорских служби да прикажу било шта од оружја за које тврде да је требало бити употребљено у сврху државног удара на дан избора“, наводи лист.

 

milivoje-katnic-03

 

Миливоје Катнић, према тексту објављеном јуче у Њујорк тајмсу, специјални тужилац који води случај, казао је новинарима почетком новембра да не постоји доказ да је у пларирању удара учесвовала Русија, али је искористио прилику да ипак оптужи „руске националисте да су хтели да зауставе Црну Гору на евроатланском путу“.

 

„Само што – руске националистичке групе у Москви кажу да не знају Попова и Ширикова“, наводи лист, говорећи о оптуженим руским држављанима, додајући да су ова двојица највероватније једини људи који знају целу причу о томе шта је планирано, али да су „нестали“.

 

„Они су били у Београду, али им је допуштено да се врате у Москву и није јасно да ли су из земље отишли под правим или лажним именима“, наводи лист и истиче да су медији у Црној Гори наводили да су Владимир Попов и Едвард Шириков чланови руске обавештајне службе ГРУ, али да „људи блиски истрази нису могли да потврде ову информацију“.

 

Ноторно подмукли Ђукановић

 

milo-djukanovic-2

 

Противници НАТО-а, тврди лист, успели су да ослабе ионако слабу подршку коју је ова организација имала у Црној Гори.

 

„Чак и неки прозападни гласови у Црној Гори сматрају да је у случају наводног државног удара непотребно провоцирана држава Русија, све у тежњи да се Мило Ђукановић, дугогодишњи и ноторно подмукли лидер Црне Горе, учврсти на власти са помоћу САД-а“, цитат је из текста Њујорк тајмса.

 

njujork-tajm-djukanovic

Лист наводи да је опозиција, како пронатовска тако и она НАТО-у противна, одбацила Ђукановићеве тврдње о удару у режији Русије.

 

Ђукановић је, истиче се у тексту, упркос томе што су првобитно оптужени Срби (њих двадесет), неки у лошем здрављу и остарели, инсистирао на томе „да је више него очигледно“ да су „неименоване руске структуре“ радиле заједнички са промосковским политичарима из Црне Горе на разбијању црногорског пута у НАТО.

 

Међутим, руско министарство спољних послова снажно је негирало умешаност у евентуално чланство Црне Горе у НАТО, упозоравајући тек на одређене „негативне последице“ тога, каже се у тексту Њујорк тајмса.

 

„Оптужујући Ђукановића за антируску хистерију, Москва је позвала ЦГ на референдум о чланству у НАТО“, истиче лист, додајући да истраживања јавног мњења говоре да би се на референдуму већина Црногораца изјаснила против чланства ЦГ у НАТО.

 

Њујорк тајмс подсећа да је удео руског капитала у Црној Гори велики, укључујући десетине хиљада Руса који летују у Црној Гори, а међу њима, наводи лист, има знатан број противника руских власти који су видели спас у бегу на запад, сумњивих тајкуна у потрази за местом где ће похранити свој новац.

 

 

ин4с

 

 

Тагови: ;